Održavanje madraca

Održavanje madraca

Prije nego započnete s održavanjem madraca obavezno pročitajte upute za korištenje. Održavanje madraca je vrlo jednostavno, ali potrebno, i ne iziskuje puno vremena. Dovoljno je malo dobre volje i ponekad pomoć druge osobe, a sve zbog Vas i Vašeg sna. Budući da trećinu dana provodimo u krevetu, tj. na madracu, isti treba ležati na odgovarajućoj podnici (podlozi). To posebno vrijedi za madrace s oprugama koji mogu ležati samo na punim podnicama ili na podnicama s gustim rasporedom letvica. Madraci se ne smije presavijati kako se jezgra ne bi oštetila, to posebno vrijedi za madrace s oprugama. Kako bi madrac služio dugi niz godina potrebno mu je osigurati optimalnu vlažnost. Nemojte držati madrac u vlažnom prostoru, pogotovo nemojte „skladištiti“ madrac u prostoru koji je pun vlage. Madracu, na kojem spavate, osigurajte dovoljno okolnog prostora kako bi zrak slobodno strujao i provjetravao ga. Redovito mijenjajte posteljinu za svoje dobro i dobro svojeg madraca. Ukoliko postoji velika mogućnost izlijevanja tekućine na madrac, isti možete zaštititi posebnim prevlakama. Ukoliko se tekućina izlije, višak prikupite suhom krpom i omogućite madracu da se prirodno osuši, po potrebi očistite navlaku. Madrac je potrebno redovno okretati kako bi se izjednačili tragovi ležanja i obezbijedilo bolje prozračivanje. U prvih 6 mjeseci madrac treba okretati barem jednom mjesečno, a kasnije barem jednom kod promjene godišnjih doba.

Provjetravanje madraca

Madrac periodički treba provjetriti kako bi se „nadisao“ svježeg zraka, otpustio nepoželjne mirise i po potrebi osušio ukoliko boravi u vlažnom prostoru. Ni u kojem slučaju madrac nemojte ostavljati na jakom suncu, niti ga „klofati“ (udarati). Jednostavno ga pustite samog na prirodnom zraku da prodiše i po potrebi osuši.

Čišćenje madraca

S vremenom i korištenjem, madrac treba očistiti. Madrac se mora redovito čistiti kako bi se uklonila prašina, mikro organizmi, tragovi hrane i ostaloga što se na madracu nakupi s vremenom. Prije pranja obavezno proučite upute za korištenje ili kontaktirajte proizvođača. Najčešće, madrac treba s vanjske strane „usisati“ i/ili blagom četkom iščetkati. Ni u kojem slučaju nemojte madrac „klofati“ (udarati). Kod čišćenja madraca nemojte koristiti kemijska sredstva i razrjeđivače. Kod madraca koji imaju skidivu navlaku jednom do dva puta godišnje potrebno je oprati navlaku madraca. Navlaku skinite na način da prvo otvorite zatvarač i navlaku skinete. Navlaku operite ručno ili strojno (bez centrifuge) uz upotrebu blagih deterdženata. Temperatura vode ne smije biti viša od 40°C. Navlaku možete osušiti u sušilici, ali je najbolje sušiti prirodno na vanjskom zraku. Prije vraćanja navlake na jezgru madraca, ista mora biti potpuno suha, kao i jezgra. Budite oprezni prilikom radnje kako ne bi oštetili jezgru madraca i navlaku.